Zaprzyjaźnione uniwersytety trzeciego wieku z Miedzichowa i Opalenicy  wybrały się w piątek 7.10.2023r. już po raz czwarty na grzybobranie w bolewickie lasy. Tę wspólną „grzybową” eskapadę przygotowała Gminna Biblioteka Publiczna w Miedzichowie oraz Nadleśnictwo Bolewice.

Zbiory grzybów były umiarkowane, ale znalazły się w nim przeurocze owocniki Szmaciaka gałęzistego, w języku regionalnym „kozia broda”. Znany jest też pod nazwą Siedzuń sosnowy, uważany za jeden z najsmaczniejszych grzybów w polskich lasach, ma delikatny smak orzecha włoskiego – przepis na końcu.

Tradycyjnie,  prezentacja  zbiorów odbywa się przy ognisku, przy nim też Inżynier Nadzoru Nadleśnictwa Bolewice Pani Jolanta Gaczyńska, przeprowadziła test z wiedzy o grzybach.

 

 

 

Wyniki testu były zadowalające więc otrzymaliśmy upominki: zgrabne nożyki do ścinania grzybów oraz piękne parciane siatki.

Uczestnicy grzybobrania dziękują  Pani Jolancie Gaczyńskiej z Nadleśnictwa Bolewice i Pani Annie Plewie dyr. Biblioteki w Miedzichowie za zorganizowanie integracyjnego spotkania.

Wracaliśmy do domów zadowoleni, wypełnieni radością wspólnego przebywania, udanych zbiorów oraz urokami przebarwiającego się lasu.

Przepis:
Kozia Broda !!! w śmietanie i maśle! 

Grzyby pokruszone wrzucić na wrzątek na 15 sek. , następnie rozpuścić masło,dodać kropelkę sosu sojowego , łyżkę śmietanki, włożyć grzyby, ząbek czosnku, dodać więcej śmietanki, sól, pieprz biały i dusić kilka min. pod przykryciem.

Potrawa gotowa!

EA