Przedświąteczne warsztaty kulinarne UTW zdominowane zostały przez tradycyjne  potrawy  wielkanocne. Na pierwszy plan wysunął się, oczywiście, żurek, którego tajemnicą smakowitości okazały się : chrzan i czosnek.

 

 

Bardzo smaczne i szybkie w przyrządzaniu okazały się jajka faszerowane wędzonym  łososiem.

 

 

 

Natomiast jajka w marynacie zachwyciły swoją niepowtarzalną barwą.

 

 

 

Tortilla z pastą jajeczną i awokado również była smaczna i wyglądała na talerzach bardzo efektownie.

Nasze warsztaty odbyły się w Sali Wiejskiej w Urbanowie dzięki uprzejmości Sołtysa wsi Urbanowo p. Jan Dziurli i Jego małżonki. Bardzo dziękujemy za pomoc w przygotowaniu kuchni do zajęć.

 

Zachęcamy do gotowania wg poniższych przepisów instruktorki sekcji kulinarnej p. Joanny Koniecznej.   Smacznego !!!

  1. Jajka w marynacie
    6 jajek
    4szt buraczka czerwonego
    Sól, cukier, ocet winny, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, cynamon
    Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek
    W garnku zagotowujemy 1 litr wody z przyprawami, marynata ma mieć trochę smak grzańca, dodajemy obrane i starte buraki zagotowujemy i wkładamy jajka.
    Można je zostawić w marynacie kilka dni.
    Przekrawamy na pół i dekorujemy.
  2. Tortilla z pastą jajeczną i awokado
    Tortilla
    6 jajek
    1 szt awokado
    Cytryna
    Majonez
    Sól, pieprz, szczypiorek
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy starte awokado,kropimy trochę sokiem z cytryny, majonez, pokrojony szczypiorek, sól i pieprz, mieszamy, smarujemy tortillę, zwijamy w rulon.
    Po schłodzeniu kroimy na porcję.
  3. Jajka faszerowane łososiem wędzonym
    6 szt jajek
    1 opakowanie wędzonego łososia
    Koperek lub szczypiorek
    Sól, pieprz
    Majonez
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na pół.
    Łososia i koperek kroimy drobno, trochę zostawiamy do dekoracji jaj.
    Wyciągamy żółtka i mieszamy z majonezem i łososiem, dodajemy trochę zieleniny i przyprawiamy do smaku.
    Na miejsce po żółtku wkładamy naszą pastę i dekorujemy.

EA