Drugie Święto Białej Kiełbasy za nami. ?? Impreza zorganizowana wspólnie przez Centrum Kultury i Bibliotekę w Opalenicy i Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku, ?? tak jak i w zeszłym roku przyciągnęła wielu smakoszy wyrobów garmażeryjnych, a kolejka do kotła z darmową, certyfikowaną „białą” nie malała nawet w czasie przelotnych opadów deszczu. ??? Inaugurację tegorocznej imprezy uświetnił koncert Opalenickiej Orkiestry Dętej, która dmuchając z całych sił w instrumenty próbowała przegonić chmury. ??? Na scenie z autorskim materiałem zaprezentował się znany w coraz szerszych kręgach Paweł Lisek, a także prowadząca w opalenickim CKiB zajęcia gitarowe, Karina Knych-Plewka, której towarzyszyła wokalnie Aleksandra Śliwińska. ??Nie zabrakło również młodych i utalentowanych tancerzy z prowadzonego przez Joannę Zwierzchowską i Kasię Bogacz Opalenica Dance Studio. ? ? Jako, że Święto Białej Kiełbasy, to co tu dużo mówić, impreza głównie kulinarna, na pierwszym planie była oczywiście kuchnia. ?‍?Posmakować można było wielu regionalnych przysmaków, ale także tych bardziej egzotycznych. Gośćmi tegorocznej edycji byli przybysze z Gruzji i Kirgistanu, którzy serwowali przepyszne dania, w niespotykanych smakach i ich stoiska również cieszyły się ogromnym wzięciem. ????? Niezwykle istotnym punktem dzisiejszej imprezy były warsztaty tradycyjnego wyrabiania białej kiełbasy. Starsi przypomnieli sobie, a młodsi dowiedzieli, jak to kiedyś w tym masarskim fachu było. ???? Niezależnie od wieku, wszyscy bawili się doskonale! Impreza palce lizać! A tym, których nie było, pozostaje już tylko obejść się smakiem i cierpliwie czekać do przyszłego roku! ?