17 czerwca 2024 r. studenci Opalenickiego UTW wyjechali na rekreację na łonie natury do leśniczówki w Dąbrowie do Nadleśnictwa Pniewy.

 

 

 

Na program wycieczki składały się nie tylko doznania przyrodnicze, pobyt na świeżym leśnym powietrzu, ale także atrakcje kulinarne. „Gwoździem” programu był dzik, przygotowany w piecu chlebowym, obtoczony chlebem i podawany z kaszą, surówkami i sosami. Dzika w chlebie serwował kucharz – profesjonalista przy pomocy Koleżanek z sekcji przyrodniczej: Teresy Marcinkowskiej, Krystyny Dawiec, Marty Szulc, Mirosławy Lange, Iwony Antkowiak. Ponadto Starościna sekcji przyrodniczej Kol. Terenia Marcinkowska przygotowała pyszne „czekadełko”: własnoręcznie wytopiony smalec i własnoręcznie zakiszone ogóreczki. Dla ochotników ciasta czekał placek z jagodami.

 

Po zachwycającej kulinarnej uczcie studenci wysłuchali interesującej prelekcji P. Sebastiana Liebelta na temat ekosystemu lasu, gospodarki leśnej i myślistwa.

 

 

 

Po spacerze leśnymi duktami uczestnicy zasiedli przy ognisku, by usmażyć kiełbasy, porozmawiać i przypomnieć sobie piosenki biesiadne z młodych lat. Oprawę muzyczną spotkania w leśniczówce przygotował Kol. Janusz Prałat, który przywiózł prywatny sprzęt muzyczny. W imieniu uczestników bardzo dziękuję !

 

 

Dla studentów sekcji przyrodniczej nie jest tajemnicą, że za tzw. „dzikiem” stoją działania wykładowcy p. Sebastiana Liebelta ( od upolowania do przywiezienia przez kucharza do Dąbrowy), za co pięknie wszyscy dziękujemy. Przypomnę, że to już 5 wyjazd do różnych leśniczówek, organizowany dla chętnych z całego UTW. Dziękuję starościnie sekcji przyrody kol. Tereni Marcinkowskiej za doskonałe przygotowanie spotkania w Dąbrowie. Dziękuję kol. Krystynie Dawiec, Marcie Szulc, Mirosławie Lange, Iwonie Antkowiak za pomoc w organizacji.

Wyjazd na dzika kończy definitywnie rok akademicki 2023/2024. Miłych wakacji i do zobaczenia!

E. A.