Przedświąteczne warsztaty kulinarne UTW zdominowane zostały przez tradycyjne potrawy wielkanocne. Na pierwszy plan wysunął się, oczywiście, żurek, którego tajemnicą smakowitości okazały się : chrzan i czosnek.
Bardzo smaczne i szybkie w przyrządzaniu okazały się jajka faszerowane wędzonym łososiem.
Natomiast jajka w marynacie zachwyciły swoją niepowtarzalną barwą.
Tortilla z pastą jajeczną i awokado również była smaczna i wyglądała na talerzach bardzo efektownie.
Nasze warsztaty odbyły się w Sali Wiejskiej w Urbanowie dzięki uprzejmości Sołtysa wsi Urbanowo p. Jan Dziurli i Jego małżonki. Bardzo dziękujemy za pomoc w przygotowaniu kuchni do zajęć.
Zachęcamy do gotowania wg poniższych przepisów instruktorki sekcji kulinarnej p. Joanny Koniecznej. Smacznego !!!
- Jajka w marynacie
6 jajek
4szt buraczka czerwonego
Sól, cukier, ocet winny, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, cynamon
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek
W garnku zagotowujemy 1 litr wody z przyprawami, marynata ma mieć trochę smak grzańca, dodajemy obrane i starte buraki zagotowujemy i wkładamy jajka.
Można je zostawić w marynacie kilka dni.
Przekrawamy na pół i dekorujemy. - Tortilla z pastą jajeczną i awokado
Tortilla
6 jajek
1 szt awokado
Cytryna
Majonez
Sól, pieprz, szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy starte awokado,kropimy trochę sokiem z cytryny, majonez, pokrojony szczypiorek, sól i pieprz, mieszamy, smarujemy tortillę, zwijamy w rulon.
Po schłodzeniu kroimy na porcję. - Jajka faszerowane łososiem wędzonym
6 szt jajek
1 opakowanie wędzonego łososia
Koperek lub szczypiorek
Sól, pieprz
Majonez
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na pół.
Łososia i koperek kroimy drobno, trochę zostawiamy do dekoracji jaj.
Wyciągamy żółtka i mieszamy z majonezem i łososiem, dodajemy trochę zieleniny i przyprawiamy do smaku.
Na miejsce po żółtku wkładamy naszą pastę i dekorujemy.
EA