Kolejny Opalenicki Jarmark Świąteczny już za nami. I już po raz kolejny sekcja kulinarna pod opieką instruktorki Joanny Koniecznej dnia 5 stycznia 2021r.  mogła poczęstować mieszkańców Opalenicy świątecznymi potrawami. Gorącym, rozgrzewającym  barszczykiem z uszkami, ciepłymi pierogami z kapustą i grzybami oraz pysznym ciastem. Wszystkie te specjały można było zakupić również na wynos. Co cieszyło się dużym powodzeniem.

 

Członkowie sekcji w sobotę, 4 grudnia, od godz. 800 do 1300 w kuchni sali wiejskiej w Rudnikach, z pomocą przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich p. Łucją Hypką, przygotowali dania wigilijne, które można było zakupić , posmakować i ocenić umiejętności kulinarne uniwersyteckiej załogi w niedzielę, w trzecim dniu jarmarku.

Instruktorka sekcji kulinarnej, p. Joanna Konieczna, zaproponowała menu : barszcz wigilijny,  uszka do barszczu oraz pierogi nadziewane farszem z kapusty kiszonej. Barszcz wigilijny można nazwać wegetariańskim, ponieważ w jego skład wchodzą tylko warzywa.

Nasze stoisko było czynne od godz. 1400 do 1600, częstowaliśmy daniami na zimno i gorąco. Pracą kierowała nasza instruktorka, p. Joanna Konieczna, a pomagali: Bogumiła i Janusz Prałatowie, Łucja Hypka, Mieczysława Kaźmierska i Elżbieta Adamczewska.

Atmosfera na jarmarku była miła, przyjazna i serdeczna. Ekipa „pracująca” była rozpieszczana, w trosce, aby nie zmarzła,  doniesiono pyszne grzańce prosto od opalenickich strażaków.

 

Stoisko nasze odwiedził burmistrz Tomasz Szulc, radni: Elżbieta Radniecka i Roman Szwechłowicz  oraz studenci naszego UTW i liczni mieszkańcy naszego miasta. Dziękujemy.

Uwaga! planujemy spotkanie s. kulinarnej w połowie stycznia w Rudnikach!

malzam + E. Adamczewska